Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Internetová ekonomika závisí na obrázcích

Přijdete do obchodu a zboží máte v podstatě před nosem (supermarkety, hypermarkety), nebo Vám je prodavač ochotně podá k prohlédnutí (pultové prodejny). Ale co internetové obchody, jak tam si zboží prohlédnete? Podíváme se co nejvíce brání českým zákazníkům aby si v e-shopech mohli zboží při výběru dobře "prohlédnout". Následujících několik nešvarů může brzdit internetovou ekonomiku. Proč? Na to se zaměříme v závěru článku.

 

Pět obrázkových nešvarů v e-shopech

 

První nešvar - příliš malé obrázky zboží, které nejdou po kliknutí zvětšit

Zákazník mžourá do monitoru, a snaží se na malém obrázku poznat, zda ta mikina, kterou si chce koupit, má či nemá zip. Obrázek nejde zvětšit, a tak se může jen dohadovat, jaké zboží vlastně obdrží.

Druhý nešvar - obrázek je jen ilustrační a neodpovídá prezentovanému zboží

Zákazník se opět jen dohaduje, jak vlastně výrobek, který obdrží bude vypadat. Majitel e-shopu nemá čas, a možná ani možnosti si zboží kvalitně nafotit. Pokud je zboží fyzicky k dispozici, nabízí se jako řešení najmutí profesionálního fotografa, který zboží digitálně nafotí v patřičné kvalitě.

Třetí nešvar - obrázek úplně chybí

V této chvíli mnoho zákazníků odchází nakoupit jinam. Někdy za to může nedostatek času majitele obchodu focení řešit. Jindy přímo neexistence fotografií v kombinaci s fyzickou nepřítomností zboží. V takové situaci se nabízí jako jedno z řešení oslovení výrobce se žádostí o dodání kvalitních obrázků zboží.

Čtvrtý nešvar - chybí více pohledů na zboží

U některých druhů zboží je klíčové, aby si zákazník mohl prohlédnout více obrázků. Např. u trika, které má jiný potisk vepředu a jiný potisk na zádech, nebude zákazníkovi stačit fotografie přední poloviny trička. Někdy je třeba přidat ke zboží i technický nákres. Pro majitele internetových obchodů opět k zamyšlení - oni své zboží patrně dobře znají, ale co jejich internetoví zákazníci?

Pátý nešvar - vzájemné kradení obrázků zboží

Pan Novák s velkým úsilím zajistí nafocení zboží, které v e-shopu prodává. Sejde se měsíc s měsícem, a pan Kalousek bez dovolení použije jeho fotografie ve svém e-shopu. A kde je smysl pro férovou hru a dodržování autorských práv? Pokud máte zájem použít cizí fotografie, minimálně je vhodné se autora fototgrafií zeptat a nečekat, že fotografie dostanete zadarmo. Slušné je nabídnout adekvátní platbu. Kvalitní fotografie totiž nelétají samy, jako pečení holubi do úst. Často to znamená hodiny práce, úprav v počítači a investovaných prostředků za fotografa či dobrý digitální fotoaparát.

 

Kdo je na vině?

Majitel internetového obchodu prostě takové detaily mnohdy neřeší. V tom pracovním kolotoči, který naši podnikatelé denně podstupují je většinou ani nenapadne velikost či kvalitu fotografií řešit, či se ohlížet na to, zda je něco fér nebo není. Majitel je rád, že vůbec nějaké fotografie sežene, a že se zvládne poprat s administrací e-shopu, zvlášt když dosud nebyl s počítačem příliš velký kamarád.

Nabízí se i úvaha z druhé strany barikády - co tvůrci e-shopů? Ti, od kterých si podnikatel software pořizuje - snad by se dala očekávat i odtud nějaká podpora. Žel to není vždy standardem, a tak se při zřízení e-shopu majitel mnohdy nedozví ani základní informace o zvyklostech internetových nakupujících a autorských právech k fotografiím. Není upozorněn, že když jeho zboží bude prezentováno tímto způsobem, že budou mít zákazníci problém s nákupem nebo on se zákonem. A nebo si nechce nechat poradit? Na tomto poli jsou určitě také rezervy.

Napadlo Vás někdy, že můžete jako zákazník kontaktovat majitele internetového obchodu a zažádat o lepší, kvalitnější či větší fotografie před nákupem zboží? Ono dost možná když to udělá více zákazníků, tak majitel začne situaci řešit a zajistí pro e-shop kvalitnější fotografie. Někdy totiž jako zákazníci váháme dávat majitelům e-shopů zpětnou vazbu, aby nám - zákazníkům - mohli poskytnout kvalitnější služby. A proč se prostě jen nenaštvat a nejít nakoupit jinam?

Ano, jistě, také to takovým způsobem jako zákazník můžete pojmout. Informační věk přináší denně změny, nové technologie a všichni se učíme. Ti co se učí a přizpůsobují rychle, ti získávájí trh. Trh dnes již nevnímáme jen jako ten český, ale půjde čím dál víc o evropský trh. Kolik z evropského trhu si "ukrojí" české firmy záleží mimo jiné i na zpětné vazbě českých zákazníků vůči místním e-shopům, a na ochotě poskytovatelů software dát majitelům e-shopů klíčové informace o specifickém internetovém trhu. A samozřejmně v neposlední řadě i na ochotě majitelů e-shopů se občas na chvíli zastavit, a naslouchat.

Proč situace s obrázky v e-shopech brzdí internetovou ekonomiku?

1) Zákazníci kteří se už už odhodlají, že konečně na tom internetu také zkusí nakoupit, mohou zrovna na smůlu poprvé přijít do e-shopu, který vykazuje některý z výše uvedených problémů s obrázky zboží. Zákazník může být už v průběhu prvního pokusu o nákup odrazen a odchází zboží shánět do klasické kamenné prodejny, aby si ho tedy mohl prohlédnout.

2) Zákazníci, kteří již několikrát na internetu nakoupili jsou pravděpodobně více obrněni proti takovýmto překážkám. Při hledání zboží se dostanou do určitého e-shopu, a vida, zboží sice podle popisku vyhovuje, ale není možné si jej dostatečně prohlédnout na obrázku. Nakupující tedy jde znovu prohledávat internet a snaží se dobrat někde příslušného obrázku, nebo přímo jde vyhledat jiný e-shop. Tedy výsledkem je ztráta času. Zákazník může vnímat díky problémům s obrázky nakupování na internetu jako zdlouhavé, a uskuteční tam méně nákupů.

3) Snížení důvěry v e-shopy. Zákazníci si stále ještě budují důvěru v tento elektronický způsob nakupování. Pokud si majitel e-shopu nedá záležet s uvedením kvalitních obrázků zboží, zákazník se může cítit ošizen a bude mít pocit, že je vnímán jako méně důležitý než klient klasické kamnné prodejny. 

Tedy každý z nás, ať už patříme do velké skupiny zákazníků, o trochu menší skupiny majitelů e-shopů, nebo do ještě menší skupiny poskytovatelů software můžeme pro rozvoj internetové ekonomiky něco udělat. Možná již dnes...

Autor: Erika Pospíšilová | sobota 26.7.2008 2:52 | karma článku: 12,68 | přečteno: 1037x
  • Další články autora

Erika Pospíšilová

Potápěčský kurz pod stromeček?

Jestli je vaším tajným snem potápění, co třeba si zapřát k vánocům poukázku na kurz potápění? Jestli slouží zdravíčko, je to úžasný dárek, který vám či vašim blízkým na roky může přinést skvělé zážitky a nádherné dovolené. 1-2 kurzy v ceně autoškoly, a mořský svět se vám může otevřít na plno. Čím vás mohu nalákat? Jednoznačně něčím o čem se tak často nemluví a nepíše. Nádherné zážitky z nočních ponorů v moři. Krásné barvy které se vyloupnou pod umělým osvětlením, korálové útesy nebo vraky prozářené potápěčskými světly tak, že dostávají absolutně hollywoodský nádech velkoleposti.

13.12.2009 v 3:01 | Karma: 9,84 | Přečteno: 1421x | Diskuse| Cestování

Erika Pospíšilová

Jak skutečná je generační propast?

Často slyšíme ve zprávách o důchodové reformě a o tom, že mladí neuživí důchodce. Protože populace stárne. Stáří je nežádoucí... O lidech, kteří pobírají důchod vzniklo mnoho nelichotivých výroků. Třeba neužitečný důchodce krmí ptáčky na lavičce. Nebo zkratka PRDUCH označující pracujícího důchodce třeba nočního vrátného, který se už k ničemu pořádnému nehodí.

12.9.2009 v 2:24 | Karma: 18,07 | Přečteno: 1951x | Diskuse| Společnost

Erika Pospíšilová

Domy které znáte z TV "Jak se staví dům" v aukci nikdo nekoupil?

Z TV prima sledované příběhy tří soutěžních párů, kteří svoje nápady, energii a úsilí věnovali do dokončení tří domů v Lešanech, v lokalitě Anglického resortu. Ty měly být prodány v závěrečné aukci po nedělních a pondělních prohlídkách, na které se dostavily davy lidí. Na aukci však bylo prázdno ...

12.6.2009 v 15:38 | Karma: 19,76 | Přečteno: 13460x | Diskuse| Fotoblogy

Erika Pospíšilová

Pochod Prahou - bylo více příznivců Slavie nebo pracovníků policie?

Příznivci Slavie pochodovali na stadion Viktorie Žižkov přes Vinohrady, takže se na chvíli zastavila doprava v Boleslavské a poté i ve Slezské ulici. V jakém poměru byly počty fanoušků Slavie a množství pracovníků policie můžete posoudit z fotografií.

18.5.2009 v 17:00 | Karma: 13,70 | Přečteno: 1580x | Diskuse| Sport

Erika Pospíšilová

Větší námořní katastrofa než Titanic?

Byl podzim roku 1991. Trajekt Salem Express vyplul se zpožděním. Kapitán se pokoušel zpoždění dohnat a zkrátil si volbou jiné trasy cestu. Nově zvolená trasa byla riskantnější, a ačkoli ji údajně dobře znal, najel v noci v plné rychlosti na útes. To se stalo ve chvíli, kdy byl pouhých 11 kilometrů od cíle. Loď se převrátila na pravobok, nárazem se otevřely přední trajektové dveře a dovnitř se nahrnula voda. Salem Express se velmi rychle začal potápět.

2.5.2009 v 5:00 | Karma: 26,75 | Přečteno: 9315x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

Lidovci navrhli zvýšit slevy na dani na děti, stát to má přes 8 miliard ročně

25. dubna 2024  11:36,  aktualizováno  21:15

Zvýšení slev na dani na děti navrhuje KDU-ČSL a hodlá to prosazovat v jednáních s koaličními...

Prezident má absolutní imunitu. Trump zaměstnal Nejvyšší soud, věří v průtahy

25. dubna 2024  19:09,  aktualizováno  21:06

Většina členů amerického Nejvyššího soudu se ve čtvrtek zdála být skeptická k argumentu...

Zatkněte propalestinské levicové fašisty, vyzývá demokratický kongresman

25. dubna 2024  20:44

Demokratický kongresman Adam Smith označil propalestinské demonstranty za „levicové fašisty“ a...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 10
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4449x
Jsme ze škol skvěle připraveni na svět, který už neexistuje, je tu informační věk, který mění nejen trh, ale i nás, každý den. Od r.1998 je mým místem č.1 internet, který je součástí informačního věku a urychluje rozvoj mnoha oborů. Protože jsem si tuto oblast zamilovala, snažím se v rámci své firmy ALS-Euro pomáhat především novým firmám a lidem s dobrým nápadem ke vstupu na internet a maximálnímu využití potenciálu internetu, informačního věku a nových technologií - vč. digitální fotografie.