Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Tajemství vraků potopených lodí

Krásná loď měřící kolem 100 metrů na délku plula s nákladem za svým cílem do přístavu v Rudém moři. Nedlouho poté, co kapitán odešel do své kajuty se náhle ozval silný náraz. Loď najela plnou silou na útes Abu Nuhas a začala se potápět.

Loď se potápěla zhruba 6 týdnů, takže posádka se stihla zachránit :). Kapitán tehdy ani netušil, kolik peněz svým opuštěním kapitánského můstku vydělá Egyptu. Rok co rok se sem sjíždějí skupiny rekreačních potápěčů, aby v rámci "Safari" navštívili i vrak lodi Ghiannis D.

Při proplouvání potopeného vraku se znovu a znovu vynořují otázky, proč po kapitánově odchodu z můstku loď změnila kurz a namířila si to přímo na útes, pečlivě značený v námořních mapách.

Od roku 1983 uplynulo už dostatek času na to, aby si lidský výtvor obydlela mořská fauna a flora. Loď je porostlá korály, houbami a sasankami, a její strojovnu obývají hejna průhledných sleněných ryb. Pravou lahůdkou jsou celkem zachovalé lodní toalety, kterými můžete směle proplouvat.

K vidění jsou i Kanici červení a loď zvenčí "oďubují" pruhovaní a celkem již ochočení Kněžíci. Nejzachovalejší je zadní část lodi s impozantním komínem a jeřábem ve tvaru otočeného hranatého U.

Útes Abu Nuhas je pohřebištěm lodí. Nedaleko od Ghiannis D leží starý dřevěný vrak lodi Carnatic, potopený kolem roku 1869.
Pokud poplujeme ještě více vlevo od Ghiannis, narazíme na další dvě lodě (Chrisoula K a Kimon M). Povídá se, že v hloubce kolem 90 metrů pod Kimon M leží pravděpodobně loď Seastar. Ohledně přesných názvů některých z těchto lodí probíhají čilé diskuze.


Krásná a tajemná je Chrisoula K, která vezla náklad italské dlažby. Na svou poslední plavbu vyplula v roce 1981. Po dvou dnech na můstku se kapitán rozhodl si konečně jít odpočinout, a velení převzal někdo z posádky.


A to byla opět tatáž chyba, která poslala ke dnu Ghiannis D. Chrisoula najela ve velké rychlosti přímo na útes. Náraz utrhl příď, která ještě několik let ležela nahoře na útesu Abu Nuhas. Dlaždice určené pro saúdskoarabský přístav tedy nedorazily na místo určení a místo toho tiše odpočívají na dně moře. Nejspíš diky tomu získaly daleko větší popularitu, a zároveň prošly testováním použití v extrémních podmínkách.



Za vidění zde stojí nákladový prostor do kterého přes nosnou konstrukci a kulatými otvory v ní proniká světlo, a který je posetý onimi věhlasnými rozházenými dlaždičkami. Atmosféra lodi je neopakovatelná. Dno lodi se nachází v hloubce 27 metrů. Na levoboku je k vidění zachovalá strojovna se třemi obrovskými dieselovými motory vyrobenými firmou MAN.


Možná se zeptáte, jaký je rozdíl mezi takovým pohřebištěm lodí a klasickým vrakovištěm? Není obojí tak nějak jen skládka starého haraburdí? Rudé moře je plné života, který je schopný během nedlouhé doby obydlet každý metr potopené lodi, a postupně ji proměnit v krásnou zahradu, plnou barev. Ryby nacházejí ve vracích útočiště a svůj domov. Proplouváte kolem vraku, a s pocitem že jste na návštěvě si říkáte - tohle že bylo dříve lidí? 



Fotografie: Erika Pospíšilová

Autor: Erika Pospíšilová | sobota 26.7.2008 19:38 | karma článku: 27,67 | přečteno: 9357x
  • Další články autora

Erika Pospíšilová

Potápěčský kurz pod stromeček?

Jestli je vaším tajným snem potápění, co třeba si zapřát k vánocům poukázku na kurz potápění? Jestli slouží zdravíčko, je to úžasný dárek, který vám či vašim blízkým na roky může přinést skvělé zážitky a nádherné dovolené. 1-2 kurzy v ceně autoškoly, a mořský svět se vám může otevřít na plno. Čím vás mohu nalákat? Jednoznačně něčím o čem se tak často nemluví a nepíše. Nádherné zážitky z nočních ponorů v moři. Krásné barvy které se vyloupnou pod umělým osvětlením, korálové útesy nebo vraky prozářené potápěčskými světly tak, že dostávají absolutně hollywoodský nádech velkoleposti.

13.12.2009 v 3:01 | Karma: 9,84 | Přečteno: 1421x | Diskuse| Cestování

Erika Pospíšilová

Jak skutečná je generační propast?

Často slyšíme ve zprávách o důchodové reformě a o tom, že mladí neuživí důchodce. Protože populace stárne. Stáří je nežádoucí... O lidech, kteří pobírají důchod vzniklo mnoho nelichotivých výroků. Třeba neužitečný důchodce krmí ptáčky na lavičce. Nebo zkratka PRDUCH označující pracujícího důchodce třeba nočního vrátného, který se už k ničemu pořádnému nehodí.

12.9.2009 v 2:24 | Karma: 18,07 | Přečteno: 1951x | Diskuse| Společnost

Erika Pospíšilová

Domy které znáte z TV "Jak se staví dům" v aukci nikdo nekoupil?

Z TV prima sledované příběhy tří soutěžních párů, kteří svoje nápady, energii a úsilí věnovali do dokončení tří domů v Lešanech, v lokalitě Anglického resortu. Ty měly být prodány v závěrečné aukci po nedělních a pondělních prohlídkách, na které se dostavily davy lidí. Na aukci však bylo prázdno ...

12.6.2009 v 15:38 | Karma: 19,76 | Přečteno: 13460x | Diskuse| Fotoblogy

Erika Pospíšilová

Pochod Prahou - bylo více příznivců Slavie nebo pracovníků policie?

Příznivci Slavie pochodovali na stadion Viktorie Žižkov přes Vinohrady, takže se na chvíli zastavila doprava v Boleslavské a poté i ve Slezské ulici. V jakém poměru byly počty fanoušků Slavie a množství pracovníků policie můžete posoudit z fotografií.

18.5.2009 v 17:00 | Karma: 13,70 | Přečteno: 1580x | Diskuse| Sport

Erika Pospíšilová

Větší námořní katastrofa než Titanic?

Byl podzim roku 1991. Trajekt Salem Express vyplul se zpožděním. Kapitán se pokoušel zpoždění dohnat a zkrátil si volbou jiné trasy cestu. Nově zvolená trasa byla riskantnější, a ačkoli ji údajně dobře znal, najel v noci v plné rychlosti na útes. To se stalo ve chvíli, kdy byl pouhých 11 kilometrů od cíle. Loď se převrátila na pravobok, nárazem se otevřely přední trajektové dveře a dovnitř se nahrnula voda. Salem Express se velmi rychle začal potápět.

2.5.2009 v 5:00 | Karma: 26,75 | Přečteno: 9315x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nejednáme. Na obzoru je stávka soudních pracovníků, požadují vyšší platy

25. dubna 2024

Premium Odvádějí vysoce odbornou práci, musejí skládat speciální zkoušky, někdy sami vypracovávají drobná...

Pokroková nenávist k Židům. Jak se z univerzit v USA staly filiálky Hamásu

25. dubna 2024

Premium Na elitních amerických univerzitách vyhánějí Židy takovým stylem, že to tam vypadá jako v Německu...

Karafiátovou revoluci zažehla jediná píseň. Portugalsko vyvedla z diktatury

25. dubna 2024

Málokterá revoluce je spojena s písní a květinou, jako se to stalo té portugalské. Před 50 lety se...

Chtěl se odpálit během olympiády v Paříži. Ve Francii zatkli 16letého hocha

24. dubna 2024  22:47

Kriminalisté ve Francii v úterý zadrželi 16letého mladíka francouzské národnosti, který na...

  • Počet článků 10
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4449x
Jsme ze škol skvěle připraveni na svět, který už neexistuje, je tu informační věk, který mění nejen trh, ale i nás, každý den. Od r.1998 je mým místem č.1 internet, který je součástí informačního věku a urychluje rozvoj mnoha oborů. Protože jsem si tuto oblast zamilovala, snažím se v rámci své firmy ALS-Euro pomáhat především novým firmám a lidem s dobrým nápadem ke vstupu na internet a maximálnímu využití potenciálu internetu, informačního věku a nových technologií - vč. digitální fotografie.