Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Potápěčský kurz pod stromeček?

Jestli je vaším tajným snem potápění, co třeba si zapřát k vánocům poukázku na kurz potápění? Jestli slouží zdravíčko, je to úžasný dárek, který vám či vašim blízkým na roky může přinést skvělé zážitky a nádherné dovolené. 1-2 kurzy v ceně autoškoly, a mořský svět se vám může otevřít na plno.  Čím vás mohu nalákat? Jednoznačně něčím o čem se tak často nemluví a nepíše. Nádherné zážitky z nočních ponorů v moři. Krásné barvy které se vyloupnou pod umělým osvětlením, korálové útesy nebo vraky prozářené potápěčskými světly tak, že dostávají absolutně hollywoodský nádech velkoleposti.

Kdo máte zájem o noční ponory v Egyptě, vybavte se dobrým základním světlem, záložními příručními baterkami, případně ještě chemickým světlem které si můžete upevnit na lahev. V případě že by vám náhle došla pod vodou všechna světla - shodou nějakých zákeřných náhod za které byste jistě nemohli - váš buddy se bude rozhlížet po vodní světlušce :-) a má větší šanci vás spatřit, než když bude hledat černou hroudu.

Praktické je také zavěšení stroboskopu na lano pod loď pro usnadnění orientace při návratu do lodi. Kompas si berte rozhodně sebou i se svým buddy partnerem, a před ponorem si s kompasem v ruce vyjasněte polohu lodi a plán trasy!! Pro noční ponory v moři je plán ponoru opravdu důležitý - ledaže byste se vyžívali v tom, kopat po hladině půl kilometru k lodi. Jestli se na noční ponory necítíte, nebo pro ně nemáte dost zkušeností, určitě ze za každou cenu do moře v noci nenuťe.

Při nočních ponorech můžete potkat některé zajímavé živočichy, kteří vylézají právě v noci. V rezervacích s výskytem žraloků se naopak noční potápění nedoporučuje, protože žraloci v noci vyrážejí na lov.
Noční potápění v Egyptě skýtá mnohem více barev než denní, kdy pod 10 metrů hloubky většinu barev pohltí modrá. Při nasvícení umělým světlem se ukáží barvy v plné kráse.

Zajímavým elementem je odraz měsíce na vodní hladině, který může být pro některé začátečníky v prvním dojmu z hladiny vnímán jako odraz světla od lodi. Takže pozor, měsíc je kapku daleko.

V noci před vámi mnohé ryby budou méně utíkat a budete mít více možností si je v klidu prohlédnout nebo vyfotografovat. Noční ponor má svojí specifickou atmosféru. Vnímejte noční moře, vnímejte vraky a korálové homole, zpoza kterých prosvítají lampy dalších potápěčů. To jsou okamžiky, které se vám vryjí do paměti jako jedny z nejkrásnějších při potápění.

Všem, kteří se v roce 2010 chystají využít dovolenou k potápění v moři a za tuto zimu si čerstvě udělají kurzy pro potápěče doporučuji natrénovat noční ponory v českých temných vodách. Kromě krásných českých ryb - jako jsou úhoři, kapři, ježdíci nebo okouni, při troše štěstí i nějaká ta štika - je to skvělý tréning, z kterého pak můžete čerpat při nočních ponorech v moři.

A co si mohou přát potápěči? Nabízí se profesionální podvodní pouzdro na fotoaparát, pro naprosto živé vzpomínky! Uvidíte že si vyhrajete, zvláště má-li Váš fotoaparát možnost manuálního nastavení expozice. Focení pod vodou je trochu jiné, a je to prostě výzva :). Nebo se v potápěčských centrech nabízí hi-tech novinka - Oceanic DataMask s miniaturním LCD panelem, která by se dala přirovnat k hands-free. Všechny klíčové informace o hloubce, tlaku vlahvi nebo času ponoru vidíte okamžitě přímo promítané v masce.

Fotografie: Erika Pospíšilová

Autor: Erika Pospíšilová | neděle 13.12.2009 3:01 | karma článku: 9,84 | přečteno: 1421x
  • Další články autora

Erika Pospíšilová

Jak skutečná je generační propast?

Často slyšíme ve zprávách o důchodové reformě a o tom, že mladí neuživí důchodce. Protože populace stárne. Stáří je nežádoucí... O lidech, kteří pobírají důchod vzniklo mnoho nelichotivých výroků. Třeba neužitečný důchodce krmí ptáčky na lavičce. Nebo zkratka PRDUCH označující pracujícího důchodce třeba nočního vrátného, který se už k ničemu pořádnému nehodí.

12.9.2009 v 2:24 | Karma: 18,07 | Přečteno: 1951x | Diskuse| Společnost

Erika Pospíšilová

Domy které znáte z TV "Jak se staví dům" v aukci nikdo nekoupil?

Z TV prima sledované příběhy tří soutěžních párů, kteří svoje nápady, energii a úsilí věnovali do dokončení tří domů v Lešanech, v lokalitě Anglického resortu. Ty měly být prodány v závěrečné aukci po nedělních a pondělních prohlídkách, na které se dostavily davy lidí. Na aukci však bylo prázdno ...

12.6.2009 v 15:38 | Karma: 19,76 | Přečteno: 13460x | Diskuse| Fotoblogy

Erika Pospíšilová

Pochod Prahou - bylo více příznivců Slavie nebo pracovníků policie?

Příznivci Slavie pochodovali na stadion Viktorie Žižkov přes Vinohrady, takže se na chvíli zastavila doprava v Boleslavské a poté i ve Slezské ulici. V jakém poměru byly počty fanoušků Slavie a množství pracovníků policie můžete posoudit z fotografií.

18.5.2009 v 17:00 | Karma: 13,70 | Přečteno: 1580x | Diskuse| Sport

Erika Pospíšilová

Větší námořní katastrofa než Titanic?

Byl podzim roku 1991. Trajekt Salem Express vyplul se zpožděním. Kapitán se pokoušel zpoždění dohnat a zkrátil si volbou jiné trasy cestu. Nově zvolená trasa byla riskantnější, a ačkoli ji údajně dobře znal, najel v noci v plné rychlosti na útes. To se stalo ve chvíli, kdy byl pouhých 11 kilometrů od cíle. Loď se převrátila na pravobok, nárazem se otevřely přední trajektové dveře a dovnitř se nahrnula voda. Salem Express se velmi rychle začal potápět.

2.5.2009 v 5:00 | Karma: 26,75 | Přečteno: 9315x | Diskuse| Cestování

Erika Pospíšilová

Kdo už se těší na jaro?

Koho už nebaví chodit v zimníku, pojďte chvíli zavítat mezi první jarní sluneční paprsky ...

1.2.2009 v 23:30 | Karma: 15,14 | Přečteno: 1962x | Diskuse| Fotoblogy
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Připomene hrůzné činy, řekl Pavel. V Letech otevřeli památník holokaustu

23. dubna 2024  9:59,  aktualizováno  14:56

Muzeum romské kultury otevřelo dnes Památník holokaustu Romů a Sintů v Čechách v Letech na Písecku....

Nevěřte lžím a pomluvám, obhajuje Babiš neúčast na jednání o důchodech

23. dubna 2024  14:49

Poslanec a šéf ANO Andrej Babiš na svém účtu na sociální síti X zveřejnil video, ve kterém...

Zakázky TSK jen vyvoleným. Za manipulaci tendrů soudí 15 lidí a čtyři firmy

23. dubna 2024  13:46,  aktualizováno  14:44

Hlavní líčení v kauze zmanipulovaných zakázek Technické správy komunikací hlavního města Prahy...

Ruka na plynu, v druhé kalašnikov. Rusové začali útočit na motorkách

23. dubna 2024  14:35

Premium Ruské jednotky na donbaské frontě vsadily na lehkou techniku a kvůli vysokým ztrátám na obrněncích...

Apartmán 1+kk, Hořejší Vrchlabí
Apartmán 1+kk, Hořejší Vrchlabí

Za řekou, Vrchlabí - Hořejší Vrchlabí, okres Trutnov
3 390 000 Kč

  • Počet článků 10
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4449x
Jsme ze škol skvěle připraveni na svět, který už neexistuje, je tu informační věk, který mění nejen trh, ale i nás, každý den. Od r.1998 je mým místem č.1 internet, který je součástí informačního věku a urychluje rozvoj mnoha oborů. Protože jsem si tuto oblast zamilovala, snažím se v rámci své firmy ALS-Euro pomáhat především novým firmám a lidem s dobrým nápadem ke vstupu na internet a maximálnímu využití potenciálu internetu, informačního věku a nových technologií - vč. digitální fotografie.